fbpx

API Activak vzw

Activak 12 juli 2022

Wat is een API?

API is de afkorting voor "AanspreekPunt Integriteit".
Het kan gebeuren dat je iets meemaakt wat je niet fijn vindt, waarbij iemand over jouw grenzen heen gaat. Dat noemen we, met een moeilijk woord, grensoverschrijdend gedrag en daar willen we ook voor jou als deelnemer of vrijwilliger steeds klaarstaan.

In onze organisatie vinden wij alle vormen van ongelijkwaardige behandeling zoals, pesten, machtsmisbruik, discriminerende, racistische, seksistische of (seksueel) intimiderende gedragingen of opmerkingen, of het hiertoe aanzetten, ontoelaatbaar en ongepast.

Daarom vinden we het belangrijk dat je over zo'n zaken met iemand kan praten. Ook als je ziet of hoort dat er iets bij iemand anders gebeurt, vinden we dat je ergens terecht moet kunnen om daarover te praten. Ook de Vlaamse minister van Jeugd vond dat belangrijk. Hij besliste daarom dat elke jeugdwerkorganisatie, zoals Activak vzw, hier de nodige aandacht voor moet hebben. Binnen elke organisatie moest er meer nagedacht worden over wat er gedaan wordt, als iemand grensoverschrijdend gedrag meemaakt. En hier zijn we dan ook binnen Activak vzw met een werkgroep mee aan de slag gegaan, en hebben we dit ook mee opgenomen in onze dagelijkse werking.

Wat is nu de functie van een API?

De API gaat altijd heel discreet te werk, maar heeft geen beroepsgeheim. Als de API een melding krijgt die volgens hem of haar bedreigend is, zal die de politie of een andere instantie contacteren. Dat gebeurt wel altijd na overleg met de melder. De API heeft vooral een adviserende rol. De focus van de API ligt op het welbevinden van de betrokken partijen en op een goede werking van de betrokken jeugdwerkgroepen.

Wie kan er bij onze API terecht?

Iedereen! Jij als vrijwilliger of deelnemer aan onze kampen/vormingen/events, maar ook de begeleider of ouders van de kinderen, de begeleiders van workshops en/of andere partners van onze organisatie, …
Natuurlijk kan jij ook nog steeds terecht bij een andere collega die jij goed kent of graag hebt. De API is vooral een extra hulp, waarbij ook onze collega's terecht kunnen voor advies.

Contactgegevens API Activak ?

Kiara T'Kindt, vrijwilliger Activakraad

Bereikbaar via:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.