fbpx

BEWIJS: Jeugdkampen dragen bij tot ontwikkeling van kinderen

Amber Van Nuffel 08 mei 2020

 

...

 

Zomerkampen dragen bij aan een goede ontwikkeling van kinderen en jongeren. Op kamp leren ze met elkaar omgaan en elkaar accepteren. Daarnaast krijgen ze de kans om de prachtige natuur te (her)ontdekken en die gsm of PlayStation voor een poosje achterwege te laten.
Een week op kamp, dat maakt een wereld van verschil.

 
Een boost van zelfvertrouwen

Vandaag de dag kampen kinderen en jongeren vaak met een laag zelfbeeld. De sociale media spelen daarbij een grote rol. Een gebrek aan ‘likes’ werkt een gevoel van teleurstelling in de hand. Wanneer kinderen op kamp gaan, ervaren ze hoe het is om even weg te zijn van al die triggers. Back to basic. Want, wat is er echt belangrijk in het leven? Vriendschap. Op zomerkamp staan samenhorigheid en sociale contacten centraal. Je moet namelijk de hele tijd samenwerken. Doordat kinderen en jongeren elkaar beter leren kennen, leren ze elkaar te accepteren om wie ze zijn, ook al komen ze misschien uit verschillende sociale milieus. Op kamp valt er niemand uit de boot. Op die manier groeit niet alleen het zelfvertrouwen van je kleine spruit, maar ook zijn vriendenkring.

 
“Mama, ik kan dat zélf wel!”

Naast sociale contacten en samenhorigheid, heeft ook “verantwoordelijkheid” een belangrijke plaats tijdens onze jeugdkampen. Door kinderen en jongeren bepaalde verantwoordelijkheden te geven, leren ze, stap voor stap, hoe het is om op hun eigen benen te staan. Willen ze vlaggenroof spelen? Ah, dan zullen ze eerst een kamp moeten bouwen. Willen ze die avond lekker eten? Wel, dan mogen er een paar in de keuken gaan helpen. Door een perfecte balans tussen plezier & educatie krijgen kinderen en jongeren bepaalde waarden mee die later nog van pas komen. Jong geleerd is oud gedaan.

  
Terug naar de natuur

In 1980 was het nog normaal om buiten te spelen of te ravotten in het park, want van een PlayStation was nog geen sprake. Maar, tijden veranderen. Kinderen en jongeren groeien vaker op in stedelijke gebieden en zitten alsmaar meer binnen. Het woord ‘buitenspelen’ staat niet meer in hun woordenboek. Wel, op kamp komt daar verandering in! Onder toezicht van professionele animatoren kunnen kinderen ongeremd buitenspelen en plezier beleven. Een superspannend avondspel in het bos of zwemmen in een meer? Zo’n natuurlijke setting op zomerkamp leidt sowieso tot onvergetelijke momenten.

Klik hier om meer weten over ons aanbod aan zomerkampen in binnen- en buitenland.

 

 

En, hoe zit het bij jou?

Speelt jouw kind nog wel eens buiten?
Of zit hij ook constant aan z’n scherm gekluisterd? Laat het ons weten in de reacties!