fbpx

Mijn kind wil op kamp ? Wat nu ?

Activak 27 januari 2022
...

activak-zomerkamp-avonturenkamp-001.jpgJe kind loslaten is niet gemakkelijk. Weet je nog de eerste keer dat je je kind aan de schoolpoort ging afzetten? Er was nog niets zo spannend en emotioneel geweest. Dit was voor jou als ouder misschien zelfs nog spannender dan voor je kind. Intussen heb je ingezien dat alle bezorgdheid voor niets nodig was. Dit zal tijdens dit Activak kamp niet anders zijn want de week vliegt voorbij voor je het weet!

 

Kinderen staan centraal

Op school ligt de focus op het leren­­. Het gaat niet alleen bijvoorbeeld om leren rekenen maar ook om leren sociaal zijn. Tijdens Activak kampen, ligt de enige focus op de kinderen zelf. De kinderen krijgen zelf een verantwoordelijkheidsgevoel en zullen als persoontje groeien. Ze zien wat andere kinderen van hun leeftijd al zelfstandig kunnen en willen dit ook kunnen. De hulp van de eerste dag, zal de tweede dag misschien al niet meer nodig zijn. Je maakt je nu misschien dus zorgen of je kind wel zijn of haar tanden goed zal poetsen. Toch zou het zo maar eens goed kunnen dat je kind bij de thuiskomst ‘de beste tandenpoetser’ van het gezin is geworden. Activak vindt het heel mooi om te zien hoe kinderen elkaar stimuleren onder de juiste begeleiding. We horen vaak leuke verhalen van ouders die vertellen dat hun kinderen helemaal zijn open gebloeid tijdens een Activak kamp.

Wie zal het meeste heimwee hebben?

Toch lijkt de stap erg groot om kampjes te boeken met overnachting. Je bent vast erg bezorgd of je kind geen heimwee zal hebben. Dit kan je zelf perfect van te voren testen door hen te laten logeren bij een vriendje of familie. Het is een goede eerste gewenning om niet in hun eigen bedje te slapen. Het is ook zo dat wij na meer dan 20 jaar kampen organiseren, ondervinden dat het vooral de ouders zijn die hun kinderen missen. Kinderen beleven de hele week de leukste avonturen en herbeleven vaak die spannende momenten. Eigenlijk moeten ze bijna nooit huilen omdat ze heimwee hebben. Moest dit toch het geval zijn, is dit helemaal niet erg en ontfermen onze animatoren zich over de kinderen.

IMGP2248Permanente begeleiding en zorg

Onze opgeleide animatoren voelen al snel aan of ze bijvoorbeeld een introvert of een extravert kindje voor hen hebben. De omgang met elk individueel kind zal dus ook anders zijn. Wel trachten onze animatoren elk kind dezelfde aandacht en vriendschap te geven. Voor Activak staat vriendschap ook gelijk aan vertrouwen. Voor de kinderen zullen onze animatoren al snel geen vreemde meer zijn. Als er iets is, zullen ze dit al snel zeggen.

Maar hoe weten animatoren dan welke actie ze moeten ondernemen?

Activak organiseert jaarlijks verschillende ‘Vormingsdagen’. Dit zijn dagen voor jongeren die zich willen engageren om met de kinderen op Activak kamp te gaan. Tijdens deze dagen worden verschillende elementen belicht. De thema’s gaan bijvoorbeeld over: gevoelens uiten, belonen en straffen, eerste medische hulp en reanimatie,…

Na de cursus volgen de pupillen een verplichte stage. Pas na het slagen en behalen van hun attest, zullen zij mogen meegaan als animator. Ook is het zo dat er telkens een hoofdanimator of eindverantwoordelijke meegaat. Deze animator heeft al jaren ervaring en is ook meestal een beetje ouder. Moesten er toch andere dringende zaken zijn, wordt er meteen contact opgenomen met het bureau. Dag en nacht kan er dus beroep gedaan worden voor raad en advies. Kortom je kind is in goede handen!