fbpx

Heimwee op kamp en hoe ga je hier mee om ?

Activak 16 maart 2023

Heimwee is het gevoel van verlangen naar huis en bekende omgevingen. Het kan zich op verschillende manieren uiten, zoals verdriet, angst of een algemeen gevoel van onbehagen. Heimwee is een veelvoorkomend verschijnsel bij kinderen die voor het eerst op kamp gaan, maar het kan ook voorkomen bij oudere kinderen en volwassenen.

...

Tips voor ouders:

 1. Praat met je kind vooraf over heimwee:
  Leg uit dat het heel normaal is om heimwee te hebben en dat het niet betekent dat ze niet van het kamp kunnen genieten. Zorg ervoor dat je kind weet dat het altijd met de animator kan praten als het zich niet goed voelt.
 2. Maak afspraken:
  Bespreek van tevoren hoe je kind contact kan opnemen met thuis (bv. via telefoon of brief), maar leg ook uit dat het belangrijk is om te proberen te genieten van het kamp.
 3. Stuur iets vertrouwds mee:
  Geef je kind iets vertrouwds mee, zoals een knuffel of foto van het gezin. Dit kan helpen om zich veiliger te voelen.
 4. Wees positief:
  Laat je kind weten dat je vertrouwen hebt in zijn/haar vermogen om het kamp leuk te vinden en dat je trots op hem/haar bent dat hij/zij de stap heeft gezet om op kamp te gaan.

Tips voor animatoren:

 1. Wees begripvol:
  Toon begrip voor het gevoel van heimwee en benader het kind op een rustige manier.
 2. Luister:
  Luister naar het kind en biedt een luisterend oor. Geef het kind de ruimte om te praten over zijn/haar gevoelens.
 3. Afleiding:
  Bied afleiding aan door activiteiten aan te bieden die het kind leuk vindt. Zo kan het kind het gevoel van heimwee even vergeten.
 4. Maak een plan:
  Bespreek met het kind hoe het kan omgaan met het gevoel van heimwee. Maak bijvoorbeeld samen een plan waarin staat wat het kind kan doen als het zich niet goed voelt.

Conclusie:

Heimwee kan een uitdaging zijn voor zowel ouders als kinderen. Door het bespreken van heimwee vooraf en het bieden van steun en afleiding, kunnen ouders en animatoren kinderen helpen om te gaan met dit gevoel. Voor ouders is het belangrijk om open te communiceren met het kind en te zorgen voor iets vertrouwds dat het kind kan meenemen. Voor animatoren is het belangrijk om begripvol te zijn, te luisteren naar het kind en afleiding te bieden.

Uiteindelijk is het belangrijk om te onthouden dat heimwee een normaal en veelvoorkomend verschijnsel is bij kinderen op kamp. Het kan een kans zijn voor kinderen om te leren omgaan met gevoelens van gemis en zelfstandigheid te ontwikkelen. Met de juiste steun en aanpak kunnen kinderen een geweldige tijd hebben op kamp en ervaringen opdoen die ze hun hele leven bijblijven.